LandSkabernyt - sommeren 2024
Se nyhedsbrevet i browser
 Send til en ven Del på Facebook Del på LinkedIn
Del nyhedsbrevet
Kære

”Styrk demokratisk landiværksætteri” er i fuld gang!

 Sommerens 17 interviews med landsbyiværksættere:
 
I maj og juni har vi interviewet 17 landsbyvirksomheder/foreninger indenfor byudvikling, købmand, hotel, kro, kontorfælleskaber, lokale delebilsordninger og energifællesskaber i hele Danmark. Data fra interviewene anvender vi til at synliggøre Landsbyvirksomheder ved at udsende månedlige portrætter, skrive kroniker om landiværksætteri og udarbejde en beskrivelse af en fremtidig medlemsdrevet organisation, der kan repræsentere og styrke demokratiske landsbyvirksomheder, som skal danne grundlag for et efterfølgende 3 årigt fondsbaseret projekt, hvor denne indsats udvikles og konsolideres.

 Hvad er en demokratisk landsbyvirksomhed?

Med demokratisk landsbyvirksomhed mener vi lokale og fællesejede virksomheder i lokalsamfund i landsbyer og mindre stationsbyer - som f.eks. andelskøbmanden, fællesejede turistvirksomheder, kontorfællesskaber, delebilsordninger, klima- og forsyningsfællesskaber m.fl. - med følgende kendetegn:
  • Et lokalt formål: Den demokratiske landsbyvirksomhed har et formål der kommer lokalsamfundet til gavn.
  • Ejerskab og demokrati: Landsbyvirksomheden er etableret i en kollektiv form og er demokratisk ud fra princippet ”ét medlem – én stemme.”
  • Økonomi: Et evt. økonomisk overskud kommer helt eller delvist lokalområdet til gavn
  • Lokation: Landsbyvirksomheden er beliggende i en landsby eller mindre stationsby (under 3000 beboere)

 Hvorfor er ”Styrk demokratisk landiværksætteri sat i gang?

”Styrk demokratisk landiværksætteri” er 1. fase af en samlet strategi med det sigte at udvikle LandSkaberne til en medlemsdrevet organisation, der kan repræsentere og styrke demokratisk landiværksætteri. Med styrkelse af demokratisk landiværksætteri mener vi dét at skabe et fælles medlemsforum og fælles talerør for demokratiske landiværksættere, at sikre rådgivning og støtte, der er målrettet til landsbyiværksættere og at udbrede viden om denne særlige form for landiværksætteri – særligt til kommuner og lokal erhvervsrådgivning. Så projektets formål er:
  1. at præsentere og synliggøre denne særlige form for landiværksætteri
  2. at undersøge hvilke behov og muligheder landsbyiværksættere selv ser i forhold til at etablere et fælles forum og talerør, styrke intern erfaringsudveksling og rådgivning og skabe øget synlighed. 
Her står Elisabeth Serena og Elisabeth Tejlmand foran Købmanden Feldballe A.M.B.A, som vi besøgte i maj.
 

 Vores bedste partnere!

 ”Styrk demokratisk landsbyiværksætteri” gennemføres i et samarbejde med:
- Elisabeth Tejlmand fra https://tejlmandkommunikation.dk/,
- Ulrik Boe Kjeldsen fra Kooperationen https://kooperationen.dk/forside/
- og projektet er bakket op af Landdistrikternes fællesråd https://www.landdistrikterne.dk/, som vil hjælpe os med at få budskaber ud gennem deres kommunikationskanaler.
- Landdistriktspuljen er bevillingsgiver

Medejerskab til vindmølle- og solcelleprojekter

Gør naboerne til medejere – sådan overkommer vi modstanden mod vindmølleprojekter

 
Tænketanken Demokratisk Erhverv havde d. 17. februar et indlæg i dagbladet Infomation med ovenstående overskrift.
i artiklen argumenteres der for at vi bør bruge andelstanken som løftestang for de vindmølle- og solcelleprojekter, der drukner i protester:
 
 Energistyrelsen har vist, at hvert femte planlagte vindmølleprojekt er blevet droppet af kommunerne siden 2009 – primært på grund af lokalbefolkningens modstand mod projekterne.
 
Demokratisk erhverv foreslår i artkiklen en ny model, som skal sikre, at lokale borgerinitiativer får bedre adgang til finansiering, en rådgivende taskforce, der kan sikre vejledning på tværs af landet, kortere godkendelses- og planlægningsprocesser, målsætning for lokalt ejerskab i kommunens energistrategier, ramme for udbetaling af overskud til ejerne og reinvesteringer i lokalsamfundene.

De borgerejede energiprojekter vil være en klog måde at sikre opbakningen til nye vindmøller, en genvej til at løfte landdistrikterne og en stærk allieret til de store energiselskaber, der går forrest.

Lokalt medejerskab er den kodeknækker, som regeringen har savnet.
 
 

Medlemskab af LandSkaberne

Har I startet en fællesejet/demokratisk virksomhed, så kan I søge om medlemskab af LandSkaberne. Læs mere om medlemskab her og skriv til: kontakt@landskaberne.net.
 
Du kan også støtte LandSkabernes fortsatte arbejde ved at tegne et støtte-medlemskab. tilmeld dig her.
Dit støttebidrag vil gå direkte til at finansiere et samarbejde om Land-iværksætteri for og med initiativtagere i et landområde.

Kontakt os!

Ønsker du støtte til at etablere en fællesejet landsbyvirksomhed i dit lokalområde - eller er du vores næste nye samarbejdspartner? Så ring, skriv eller kom forbi vores kontor på Fisketorvet 4F i Slagelse midtby.
Ring til Elisabeth på 6160 9323
elisabeth@landskaberne.net