LandSkabernyt - Oktober 2023
Se nyhedsbrevet i browser
 Send til en ven Del på Facebook Del på LinkedIn
Del nyhedsbrevet

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

  • Inspirationsoplæg om fællesejede landsbyvirksomheder
  • Vores deltagelse i Folkemødet på Bornholm
  • Projektet "Vores Verden"
  • Social Entreprise day den 16. nov.
  • Webinarer fra Landdistrikternes Fællesråd
  • Støttemedlemskab til Landskaberne
 Inspirationsoplæg om fællesejede landsbyvirksomheder

På baggrund af vores oplæg for Landdistriktsudvalget i Kalundborg Kommune i maj 2023 - glæder vi os til igen at bidrage til Landdistriktsudvalgets temadag i Kalundborg kommune med et oplæg og en workshop om fællesejede landsbyvirksomheder i foråret 2024.
  
Er du – eller din kommune – nysgerrig på fællesejede landsbyvirksomheder som løftestang til lokal udvikling, så kontakt os gerne! 
 
Nedenstående er et eksempel på et kort inspirationsoplæg, der måske også er relevant for dig/jer?
  1. Hvad er en lokal og fællesejet virksomhed?
    Vi gennemgår to-tre eksempler på lokale og fællesejede landbysvirksomhed i et lokalsamfund i en landsby eller i en mindre stationsby - som bruger erhvervsdrift som middel til at skabe udvikling i et lokalsamfund.

  2.  Rejsen fra landsby-frivillighed til landsby-iværksætteri.
    Landsbyiværksætteri er en helt anden måde at skabe landsbyudvikling på. Så hvad skal der til?  Og hvordan opleves det af landsbyiværksætterne?

  3. Rådgivning
    Hvordan kan initiativer til landsbyvirksomheder understøttes? Hvilke muligheder for rådgivning findes der?
LandSkaberne deltog i debatten på folkemødet på Bornholm
 
Vi var glade for at blive inviteret til at dele vores erfaringer i Kooperationens debat på Folkemødet på Bornholm. Debatten omhandlede hvordan erhvervsfremmesystemet kan rumme kooperative og sociale iværksættere.
 
Det, vi særligt bed mærke i, var at der er et særligt behov for vejledning til kooperative og sociale iværksættere i landområder – fordi der er længere vej ind til den specialiserede kooperative og sociale vejledning i de store byer. Omvendt har de lokale erhvervsfremmehuse i landkommuner viden om de lokale forhold og netværk – men de mangler viden om kooperativt og socialt iværksætteri.
 
Se video fra debatten:
Video fra debatten
Se alle debatterne i kooperationens telt - på YouTube:
youtube videoer fra Kooperationens telt
 
Innovationsprojektet
VORES VERDEN
 
Logo Corolab
Hvordan kan lokal og fællesejet turisme skabe øget udvikling i mindre lokalsamfund i vores landområder? f.eks. i form af arbejdspladser, brug af ubenyttede bygninger og øget lokal økonomi.  Det afprøvede vi i samarbejde med to lokalsamfund.
 
Fremtidens rejsende søger mødet med mennesker i det lokale liv, dét at handle i fællesskaber og at skabe forandring personligt, lokalt og globalt. 
 
 Er du nysgerrig landsbybeboer, kommunal medarbejder eller politiker – og vil vide mere om fællesejet landsbyturisme, som løftestang til lokal udvikling, så kontakt Elisabeth på telefon 6160 9323 eller e-mail: ese@landskaberne.net
 
Projektet blev gennemført i et samarbejde med to landiværksættergrupper, Roskilde Universitet og Professionshøjskolen Absalon og blev støttet af Corolab (Regionsfonds midler).
 
RUC, Center for Socialt Entreprenørskab, udarbejder en rapport, der beskriver LandSkabernes metode og tilgang.  
Se Corolabs video
om VORES VERDEN
Social Enterprise day
 Hvert år i november er det  "Social Enterprise Day" -  i hele verden! I år er det Social Enterprise Day den 16. november. ”Sociale Entreprenører i Danmark”  og ”Social Enterprise” i UK  samarbejder om en digital kampagne, hvor socialøkonomiske virksomheder synliggøres.
 
Vi deltager selvfølgelig også – så støder du på opslag med hashtagget #socialentrepriseday på dine sociale medier - så like og del dem gerne, fordi det er en måde at synliggøre hvordan socialøkonomiske virksomheder – på meget forskellig vis -  skaber værdi i vores samfund. 

Webinarer fra Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
 Vi vil gerne slå et slag for gode og relevante webinarer som Landdistrikternes Fællesråd og Region Midtjylland står for.
 
Eller tilmeld dig til det næste webinar om Fællesskabsorienterede boformer

Vil du være med?

Har du en ide til en fællesejet landsbyvirksomhed, der kommer lokalområdet til gavn?
 
Bor du i en landsby eller mindre stationsby – og har du og dine naboer en drøm om at etablere en fællesejet landsbyvirksomhed? Det kan f.eks. være, at I har en idé til en fællesejet turismevirksomhed? Måske kan byens tomme bygninger, blive den bedste ramme for en landsbyvirksomhed? eller måske ønsker I at gen(etablere) nærbutikken? -  eller noget helt andet?  I kan lade jer inspirere af nogle forskellige landsbyvirksomheder her.
 
Vi støtter op, vejleder og samarbejder med nystartede landiværksætter-grupper i landsbyer og mindre stationsbyer, som har en ide til en fællesejet landsbyvirksomhed. Så ring blot til Elisabeth og lad os tage den første snak om jeres ide og, om hvordan vi evt. kan støtte op om den. 😊  
 
Vil I hjælpe landsby-iværksætterne med at smede mens jernet er varmt?
 
Vil du støtte op om, at det bliver nemmere for landiværksættergrupper i landsbyer at gå sammen om at etablere en fællesejet landsbyvirksomhed, der kommer lokalområdet til gavn? Så kan du blive støttemedlem. Som støttemedlem hjælper du ved at betale et mindre selvvalgt beløb én gang om året.
 
Din støtte betyder, at vi kan igangsætte land-iværksætterforløb, lige så snart initiativgruppen har behov for det. Som det er nu hjælper vi landsbyiværksætterne med at fundraise midler, der gør at de kan få kvalificeret vejledning af f.eks. advokat, arkitekt og få midler til ombygninger, større lokale møder m.m. – Men der skal ofte søges flere gange, og der kan gå op til ½ år  før landsbyiværksættergruppen får svar på fondsansøgninger.
 
Det er vores erfaring, at når man skal støtte op om fællesejet landsbyiværksætteri, der involverer mange mennesker i et lokalsamfund, så er det afgørende at  smede mens jernet er varmt – og det er dét din støtte vil gå til. Med din støtte kan vi opstarte land-iværksætterforløb, når behovet er der og når lokalsamfundet står klar.    
 
Du kan læse lidt mere om land-iværksætterforløb og om kriterier for at indgå i et land-iværksætterforløb her - og om medlemskab her

Kontakt os!

Er du blevet nysgerrig og vil vide mere - eller er du vores næste nye samarbejdspartner?
- så ring, skriv eller kom forbi vores fine lille kontor på Fisketorvet 4F i Slagelse midtby.
Ring til Elisabeth på 6160 9323
elisabeth@landskaberne.net